Menu Close

Over ons

Het Euregio Jeugdorkest (EJO), opgericht in 1985, is een ruim 90-koppig symfonieorkest dat getalenteerde jongeren (14 tot 25 jaar) uit Vlaamse en Nederlandse muziekacademies en conservatoria de kans biedt om in orkestverband te musiceren en podiumervaring op te doen. Omdat zowel het pedagogisch project als de muzikale beleving van onze leden en toeschouwers voor het EJO van cruciaal belang zijn, stelt de dirigent elk jaar twee diverse programma's samen, waardoor elk orkestlid én u als publiek voldoende geprikkeld worden.

Wanneer een musicerende jongere voelt dat hij of zij met hun instrument een trapje hoger willen, of de wondere wereld van het symfonische genre binnen de klassieke muziek wilt ontdekken, kan het EJO hem of haar die kans bieden. Omdat doorstroming belangrijk is, wordt jaarlijks ongeveer 20% van het orkest vernieuwd, na natuurlijke uitstroming.

Interesse om lid te worden van het Euregio Jeugdorkest?
Meld je aan voor onze audities!

Voor sommige oud-leden was het EJO een ideale voorbereiding op professioneel werk in de muzieksector, zowel in binnen- als in buitenland. Daarnaast keerden verschillende alumni terug om als solist op te treden met het Euregio Jeugdorkest, zoals in bijvoorbeeld Jeroen Vrancken op klarinet (2017) en Liesbeth Baelus op viool tijdens een concertreis in China (2011). Het EJO is dus met name een kweekvijver om jong talent klaar te stomen voor een mogelijke carrière als professioneel musicus.

Meer weten over onze alumni?
We vertellen het je graag!

Verder wordt er regelmatig samengewerkt met gevestigde solisten en nieuw talent uit België en Nederland, waaronder Carel Kraayenhof (bandoneon), Simone Lamsma, Noa Wildschut, Eliot Lawson en Vilmos Csikos (viool), Theodoor Heyning (cello), Aidan Mikdad en Wouter Valvekens (piano), de popgroep Krezip, Candy Dulfer (saxofoon) en verschillende jonge zangsolisten zoals Rianne Wilbers, Pim Van Drunen en Lionel von Lawrence.

Hans Casteleyn (BE) is de vaste dirigent van het orkest. Hij is naast een vakspecialist ook een bijzonder begenadigd pedagoog en weet uit al deze jongeren het beste te halen. Mede dankzij het talent van orkestleden en de vakkundige muzikale leiding van haar dirigent, concerteert het EJO jaar na jaar op een bijzonder hoog niveau.

Het EJO maakt regelmatig concertreizen. Zo vonden reeds concertreizen plaats in China (2011), Oostenrijk - Wenen (2013, 2018) en Italië (2016). Een concertreis geeft onze leden de ideale kans om in 's werelds beste concertzalen te spelen, zoals bijvoorbeeld in de gouden zaal van de Musikverein te Wenen.

In 2018 ontving het Euregio Jeugdorkest de titel ‘Beste jeugdsymfonieorkest van Nederland’ tijdens het Nederlands Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten in De Doelen in Rotterdam. Tijdens de concertreis in 2013 naar Wenen won het orkest de Eerste Prijs in de categorie 'Jeugdsymfonieorkesten' op het prestigieuze internationale "Summa Cum Laude Music Festival".

EN