Menu Sluiten

EJO wint compositiewedstrijd Musical Postcards

Het verplichte werk voor de finale bestond in deze editie uit een compositie-opdracht op basis van een zogenaamde Musical Postcard. Elke finalist schreef een kort eigen werk dat zijn première beleefde tijdens de finale van het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten. Musical Postcards is een internationaal compositieproject van de Nederlandse componist Merlijn Twaalfhoven. 

Onze Musical Postcard kreeg de naam Onomastique en is geschreven door componist Mies de Chamaer, een team bestaande uit onze leden Jasper Charlet, Merlijn de Coorde, Joachim Jamaer, Dries Laureyssens en Michiel Mollen. 

Jasper vertelt over het stuk: “Onomastique”, onomastiek in het Nederlands en beter bekend als naamkunde, is de studie die de betekenis, de oorsprong en de verspreiding van namen onderzoekt. Zoals sommigen onder jullie weten, was de opdracht voor dit stuk het schrijven van een werk dat actuele problemen aanreikt; in ons geval was dit de vluchtelingencrisis. Als we deze titel toepassen op dit onderwerp, kunnen we gaan praten over de identiteit van vluchtelingen in hun nieuwe land: wie zijn ze, wat is hun functie hier en hoe worden ze bekeken? Hoe kunnen ze integreren in een nieuwe samenleving zonder daarbij hun eigen identiteit te verliezen?

Dit is althans onze officiële uitleg. In het echt gaat deze zoektocht naar een naam veel dieper en komen we op één persoon terecht: onze dirigent Hans Casteleyn! Zoals te zien valt op de bijgevoegde afbeelding, hebben we elke letter van Hans zijn naam een notenwaarde gegeven. Deze waarden zijn we bekomen door het Duitse systeem te gebruiken waar een B een Bes is en een H een B, en hierop verder te bouwen zodat een I een A is, een J een B, een K een C enzoverder. Hierdoor bekomen we twee reeksen: één op Hans en één op Casteleyn. Het Hans-thema opent het stuk (op een manier die door de lage kopers de naam Kortekaascluster heeft gekregen) en wordt vooral als motief gebruikt; het Casteleyn-thema vormt de basis voor niet alleen elke melodie in het stuk, maar ook 90% van de akkoorden in de eerste minuut. Deze twee thema’s worden dan volgens klassieke regels omgevormd naar drie afgeleide vormen door middel van inversie en kreeft. De vier vormen van Casteleyn worden trouwens in de eerste minuut één voor één ingeleid door solo’s in de hoorn en de fluit alsook de hobo en de sopraansaxcadenza’s!

NL