Dirigent

Macintosh HD:Users:hanscasteleyn:Desktop:2016 EJO Breda 111.JPGHans Casteleyn is afgestudeerd aan het Lemmensinstituut te Leuven voor piano, orkestdirectie, hogere analyse, harmonie, contrapunt en fuga. Hij geeft les piano en algemene muziektheorie aan de muziekacademie ‘De Noorderkempen en dirigeert verscheidene orkesten.

 Sinds 2002 leidt hij het Euregio Jeugdorkest (EJO), een grensoverschrijdend orkest voor talentvolle jeugd dat internationaal hoge toppen scheert en waarmee hij optreedt in binnen- en buitenland. Hans Casteleyn en het EJO ontvingen verschillende prijzen, o.a. de tweejaarlijkse ‘Van Udenhout-Chappin prijs (NL, 2008), de internationale ‘Visser-Neerlandia prijs (2008) en de eerste Hart van Brabant Award (2013). In 2013 wonnen ze de eerste prijs van het prestigieuze Summa Cum Laude Youth Music Festival in Wenen. Hans Casteleyn nam met het EJO verschillende cds op, waaronder de wereldpremière van het vioolconcerto van de Belgische componist Emmanuel Durlet met solist Eliot Lawson.

 Sinds 2004 is hij dirigent van het Leuvens Alumni Orkest (LAO), dat hij in meer dan 60 concerten dirigeerde: grote klassieke werken, zelden uitgevoerde composities en originele muzikale kindersprookjes. Een hoogtepunt was de concertreis naar China in mei 2010 waar het orkest zijn 50ste concert mocht geven voor meer dan 3000 enthousiaste toehoorders. Een nieuwe tournee met dit orkest naar China en Hong Kong staat gepland in 2016.

Hans Casteleyn verdiende ook zijn sporen in de harmoniewereld. Zo leidde hij van 2002 tot 2010 het befaamde harmonieorkest St.-Cecilia Schelle, een orkest uit de hoogste afdeling. In november 2014 dirigeerde hij een uitgebreid harmonieorkest en meer dan 300 uitvoerders in de wereldpremière van de musical ‘1814, de Vergeten Veldslag.

Hij treedt geregeld op met internationale topsolisten: Anneleen Lenaerts (soloharpiste Wiener Philharmoniker), Carel Kraaijenhof (bandoneon, Nederland), Johan Van Iersel (solo cellist Concertgebouworkest Amsterdam), Liebrecht Vanbeckevoort en Yossif Ivanov (laureaten Koningin Elisabethwedstrijd), Pauline Oostenrijk (solo hoboïste Residentie Orkest), Jeroen Berwaerts, Simone Lamsma, Noa Wildschut, Jef Neve, Candy Dulfer en vele anderen.

Hans Casteleyn wordt regelmatig gevraagd als gastdirigent bij professionele orkesten in binnen- en buitenland. Zo dirigeerde hij het Jubileum Mozarteum Orkest (Antwerpen 2006), het ensemble Vox Amicorum (Dordogne 2009, Brussel en Parijs 2010), het Qingdao Symphony Orchestra (China 2013), het Orquestra de Universidade do Minho (Portugal 2013, 2014 en 2016), het Jiangsu Symphony Orchestra (China 2014) e.a. Hij mocht als dirigent reeds optreden in prestigieuze zalen als ‘De Doelen (Rotterdam), het ‘Wiener Konzerthaus en de beroemde Gouden Zaal van het ‘Musikverein (Wenen). In juni 2015 maakte hij zijn debuut met het EJO in het Concertgebouw van Amsterdam met Mahler’s monumentale 2de symfonie.

 Het repertoire van Hans Casteleyn bevat werk van zowat alle belangrijke componisten van Haydn tot Bernstein, maar hij heeft ook verschillende creaties van hedendaagse composities op zijn naam staan.